top of page

CEZA KANUNUN YER BAKIMINDAN UYGULANMASI

Ahmet Mızrak

Madde 8- ''(1) Türkiye'de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır. Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılır.

(2) Suç;

a) Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında,

b) Açık denizde ve bunun üzerindeki hava sahasında, Türk deniz ve hava araçlarında veya bu araçlarla,

c) Türk deniz ve hava savaş araçlarında veya bu araçlarla,

d) Türkiye'nin kıt'a sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgesinde tesis edilmiş sabit platformlarda veya bunlara karşı, işlendiğinde Türkiye'de işlenmiş sayılır.''


Türk Ceza Kanunu'nun 8. maddesi, suçların yer bakımından nasıl değerlendirileceğini ve hangi durumlarda Türk kanunlarının uygulanacağını belirler. Bu düzenleme, suçun işlendiği yerin belirlenmesi ve Türk hukukunun hangi coğrafi alanlarda geçerli olduğunu açıklar.


1. Türkiye'de İşlenen Suçlar


Madde 8(1): “Türkiye'de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır. Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılır.”


Bu fıkra, suçun Türkiye'de işlenmiş sayılması için fiilin Türkiye'de kısmen veya tamamen işlenmiş olması gerektiğini belirtir. Ayrıca, suçun neticesinin Türkiye'de gerçekleşmesi durumunda da suç Türkiye'de işlenmiş kabul edilir. Bu düzenleme, suçun coğrafi yerinin tespitinde esneklik sağlar ve suçun tüm aşamalarının veya etkilerinin Türkiye'de gerçekleşmesi durumunda Türk hukukunun uygulanabilirliğini ifade eder.


2. Suçun İşlendiği Belirli Coğrafi Alanlar


Madde 8(2): “Suç; a) Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında, b) Açık denizde ve bunun üzerindeki hava sahasında, Türk deniz ve hava araçlarında veya bu araçlarla, c) Türk deniz ve hava savaş araçlarında veya bu araçlarla, d) Türkiye'nin kıt'a sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgesinde tesis edilmiş sabit platformlarda veya bunlara karşı, işlendiğinde Türkiye'de işlenmiş sayılır.”


Bu fıkra, Türk Ceza Kanunu’nun geçerli olduğu coğrafi alanları tanımlar:


  • a) Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında: Türkiye'nin kara sınırları, hava sahası ve karasularında işlenen suçlar, Türk kanunlarına tabidir.


  • b) Açık denizde ve bunun üzerindeki hava sahasında, Türk deniz ve hava araçlarında veya bu araçlarla:Türk deniz ve hava araçları, açık denizde ve bunların üzerindeki hava sahasında suç işlenmesi durumunda da Türkiye'de işlenmiş kabul edilir. Bu, Türk bayrağı taşıyan deniz ve hava araçlarının uluslararası sularda işlediği suçları kapsar.


  • c) Türk deniz ve hava savaş araçlarında veya bu araçlarla: Türk savaş gemileri ve savaş uçakları gibi askeri araçlarda işlenen suçlar da Türkiye'de işlenmiş sayılır. Bu, askeri operasyonlar sırasında işlenen suçları içerir.


  • d) Türkiye'nin kıt'a sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgesinde tesis edilmiş sabit platformlarda veya bunlara karşı: Türkiye'nin kıt'a sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesinde bulunan sabit platformlarda işlenen suçlar, bu bölgelere karşı işlenen suçlar da Türk hukukunun kapsamına girer.


Sonuç


TCK'nın 8. maddesi, suçların yer bakımından nasıl değerlendirileceğini belirler ve Türk hukukunun hangi coğrafi alanlarda geçerli olduğunu açıklar. Türkiye'de işlenen suçlar, Türk kanunlarına tabidir; fiilin Türkiye'de kısmen veya tamamen gerçekleşmesi ya da neticenin Türkiye'de oluşması durumunda suç Türkiye'de işlenmiş sayılır. Ayrıca, Türk kara ve hava sahaları, Türk deniz ve hava araçları, Türk savaş araçları, Türkiye'nin kıt'a sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi gibi belirli coğrafi alanlarda işlenen suçlar da Türkiye'de işlenmiş kabul edilir. Bu düzenlemeler, suçların uluslararası ve ulusal sınırlar içinde nasıl değerlendirileceğini belirleyerek, Türk Ceza Kanunu'nun kapsamını genişletir ve adaletin sağlanmasını kolaylaştırır.


Son Yazılar

Hepsini Gör

SOYKIRIM SUÇU

Türk Ceza Kanunu'nun 76. maddesi, soykırım suçunu ayrıntılı bir şekilde düzenlemektedir. Bu madde, soykırım suçunun tanımını,...

RESMİ BELGELERDE İSPAT

Türk Medeni Kanunu’nun 7. maddesi, resmî belgelerin ispat gücünü ve bu belgelerin içeriğine ilişkin doğruluğun nasıl kanıtlanacağını...

Comments


bottom of page